1) Wat moet ik doen bij pijnlijke/branderige ogen direct na het inzetten?

Als u direct na het inzetten van uw contactlenzen last heeft van pijnlijke of branderige ogen kan dit duiden op een overgevoeligheid of allergie voor uw contactlensvloeistof. Met name bij zachte lenzen komt dit regelmatig voor, maar ook bij vormstabiele lenzen kan dit probleem zich voordoen. In dat geval kunt u het beste in overleg met uw lensspecialist overstappen op een andere vloeistof. Conserveringsmiddelvrije vloeistof is dan vaak een goede oplossing.

2) Wat moet ik doen bij een ontsteking?

U kunt een ontsteking aan uw ogen krijgen via een virus of een bacterie. Soms is het vrij snel te merken dat u een ontsteking heeft doordat uw ogen rood worden of pijn gaan doen. Indien u meer wilt weten over ontstekingen aan uw ogen, kunt u het beste kijken op www.oogartsen.nl.

Ogen laten nakijken
Als u vermoedt dat u een ontsteking heeft, kunt u bij ons langskomen. Wij kunnen kijken of u een ontsteking heeft en u doorverwijzen naar de huisarts/uw oogarts. U kunt ook zelf rechtstreeks naar uw huisarts gaan. Als u een ontsteking niet op tijd laat behandelen, kunnen de gevolgen voor uw ogen zeer schadelijk zijn. Bij het vermoeden van een ontsteking dient u altijd naar uw ogen te laten kijken.

Lenzen uit
Indien u een ontsteking heeft, zult u de lenzen uit moeten doen en kunt u het beste een bril dragen tot de ontsteking uit uw oog verdwenen is. U kunt het beste eerst een afspraak maken om uw ogen te laten controleren voordat u de lenzen weer gaat dragen. Ook dient u uw lenshouder, uw geopende vloeistoffen en uw zachte lenzen te vervangen. Als u dat niet doet, komt de ontsteking direct weer terug. Als u vormstabiele lenzen heeft, hoeft u niet altijd direct de lenzen te vervangen. Deze moeten echter wel intensief gereinigd worden. Dat kunt u beter door ons laten doen.

Risico verminderen
Ontstekingen kunnen niet in alle gevallen voorkomen worden. U kunt wel het risico op een ontsteking verminderen door de volgende maatregelen te nemen:
  • Was altijd uw handen voordat u de lenzen inzet of uitneemt.
  • Vervang dagelijks uw vloeistoffen.
  • Houd uw lenshouder goed schoon en vervang de lenshouder minimaal 1 keer per half jaar.
  • Vervang uw contactlenzen op tijd.
  • Zorg voor een goede bril naast de lenzen.
  • Laat uw ogen regelmatig controleren, minimaal 1 keer per jaar.
  • Zet nooit de lenzen van iemand anders in.

3) Wat moet ik doen bij rode ogen?

U kunt vanwege verschillende redenen rode ogen hebben (www.oogartsen.nl). Rode ogen hoeven niet direct een probleem te zijn. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld een vrij onschadelijke oorzaak zijn. Een keertje goed slapen en weg zijn de rode ogen. U hoeft dus niet ongerust te worden. Rode ogen kunnen echter ook een aanwijzing zijn dat er een probleem is met uw oog of met uw lenzen. Om achter de oorzaak van rode ogen te komen, kunt u het beste een afspraak maken voor lenscontrole.

Gebrek aan zuurstof
Een oorzaak van rode ogen kan zijn dat uw ogen te weinig zuurstof krijgen. Dat komt voor als u zachte lenzen te lang draagt, niet snel genoeg vervangt of niet goed genoeg schoonhoudt. In dat geval moet u overstappen op lenzen die meer zuurstof doorlaten, of de lenzen minder lang dragen, de lenzen beter schoonhouden en eerder vervangen.

Allergische reactie
Rode ogen kunnen komen door een allergische reactie op uw vloeistof. In dat geval kunt u het beste overstappen op een vloeistof met een ander conserveringsmiddel of zelfs een conserveringsmiddelvrije vloeistof. Een tweede mogelijkheid is om over te stappen op daglenzen, zodat u geen vloeistof hoeft te gebruiken.
Er zijn ook vele verschillende producten die u kunt gebruiken om klachten te verminderen. Een aantal van deze producten worden onderaan deze pagina weergegeven. Gebruik deze producten alleen in overleg met uw contactlensspecialist/optometrist.

Beschadiging
Een oorzaak van rode ogen kan ook zijn dat er sprake is van een beschadiging van de contactlens, doordat de lenzen te oud zijn of door een verkeerde passing. Daar kunt u zelf niets aan doen, behalve de lenzen uitdoen en een afspraak maken voor een nieuwe aanmeting.

Ontsteking
Rode ogen kunnen ook komen door een ontsteking. In dat geval dient u direct de lenzen uit te doen en de bril te dragen.

Onderneem actie
Dit zijn de belangrijkste oorzaken van rode ogen, maar lang niet alle oorzaken. Als u last heeft van rode ogen betekent dit echter wel dat u actie moet ondernemen. Wij helpen u graag de oorzaak te vinden. Wat uw probleem is en welke oplossing in uw geval het beste is, kunt u het beste laten beoordelen tijdens een controle. Laat in ieder geval iemand naar uw ogen kijken.

4) Wat moet ik doen bij pijnlijke/branderige ogen aan het einde van de dag?

Als u aan het einde van de dag pijnlijke of branderige ogen heeft, kan dit meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat u de verkeerde vloeistof gebruikt, de passing kan niet meer goed zijn, of het kan zijn dat uw ogen te droog zijn. In alle gevallen is het verstandig te overleggen met uw lensspecialist.
Er zijn ook vele verschillende producten die u kunt gebruiken om klachten te verminderen. Een aantal van deze producten worden onderaan deze pagina weergegeven. Gebruik deze producten alleen in overleg met uw contactlensspecialist/optometrist.

5) Wat te doen bij droge ogen?

Als u last heeft van droge ogen kunt u naar behoefte comfortdruppels in het oog te druppelen. De droogte van het oog wordt beïnvloed door omgevingsfactoren als airconditioning en verwarming. Daar kunt u mogelijk ook iets aan doen. Regelmatiger en bewuster knipperen kan ook helpen. Verder ontrekken zachte lenzen vocht aan het oog. De mate waarin dit gebeurt, verschilt per materiaal. Het kan daarom verstandig zijn om over te stappen lenzen die gemaakt zijn van een ander materiaal. Onze lensspecialist kan u daarbij helpen.
Er zijn ook vele verschillende producten die u kunt gebruiken om klachten te verminderen. Een aantal van deze producten worden onderaan deze pagina weergegeven. Gebruik deze producten alleen in overleg met uw contactlensspecialist/optometrist.

6) Kan ik lenzen bestellen via Internet?

Natuurlijk kunt u dat. Het is zelfs snel en makkelijk geregeld. Maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u lenzen via internet bestelt. Controle Het belangrijkste is dat uw ogen minimaal 1 keer per jaar gecontroleerd dienen te worden om te garanderen dat u veilig lenzen kunt dragen. Toch lijkt het soms een grote stap om ergens op controle te komen terwijl u de lenzen via internet bestelt. Wij hebben daar geen enkele moeite mee. Wij nemen graag de verantwoordelijkheid voor uw ogen. Als u liever de lenzen via internet besteld, kunt u de lenzen gewoon bij ons laten controleren en de controle afrekenen. Een controle kost bij ons € 40. Nabestellen Een ander punt is dat u alleen maar uw bestaande lenzen kunt nabestellen als u lenzen via internet bestelt. Dat betekent dat u geen toegang hebt tot nieuwe materialen en ontwikkelingen. Het is niet verstandig om zonder deskundig advies over te stappen op een ander soort lenzen. Voor de overstap op een ander type lenzen is een aanmeting nodig.

7) Mag ik slapen met mijn lenzen?

Liever niet. Hoewel de nieuwste materialen veel zuurstof doorlaten, is het onverstandig om te slapen met uw lenzen in. Er zijn lenzen die speciaal gemaakt zijn om mee te kunnen slapen, zoals nachtlenzen. Deze lenzen dienen echter zorgvuldig aangemeten en regelmatig gecontroleerd te worden. Als u per ongeluk toch met de lenzen in hebt geslapen, bevochtig dan eerst uw ogen met een daarvoor geschikte vloeistof in ruime hoeveelheid, voordat u de lenzen uit doet. Het is dan ook het beste om de lenzen de hele dag uit te houden zodat het oog tijd heeft om te herstellen.

8) Kan ik zo wisselen van type lenzen?

Als u een ander type lenzen overweegt, kunt u dat elders soms gratis proberen. U krijgt dan een paar testlenzen onder het mom van “baat het niet, dan schaadt het niet”. Dat is echter niet de manier waarop u zou moeten overstappen op andere lenzen. Ook als u in eerste instantie geen verschil merkt, kan het zijn dat de lenzen anders bewegen op uw ogen dan uw vorige lenzen. Ook kan het zijn dat uw vloeistof niet meer past bij uw nieuwe lenzen. Dat kan op termijn leiden tot klachten. Wij adviseren u daarom om altijd een aanmeting te laten doen als u nieuwe lenzen wilt proberen. Bij ons krijgt u advies van een getrainde specialist en kunnen we u inlichten over de gevolgen op korte en lange termijn. Verder kunnen we u ook adviseren over het juiste vloeistofgebruik.

9) Kan ik zwemmen met mijn lenzen?

U kunt zwemmen met uw lenzen in, maar er is een risico dat u uw lenzen in het water verliest. In het zwemwater kunnen bacteriën voorkomen die schadelijk zijn voor uw ogen. Dat risico kunt u aanzienlijk verkleinen als u zwemt met daglenzen en deze lenzen weggooit na het zwemmen. Daarom raden wij u aan om altijd daglenzen te gebruiken bij het zwemmen.

10) Is mijn brilsterkte gelijk ook mijn lenssterkte?

Die vraag kunnen we heel snel beantwoorden. Nee. Lenzen zitten op het oog en een bril staat op uw neus, op een grotere afstand dan lenzen. De sterkte verschilt. Verder wordt de sterkte van uw lens mede bepaald door de pasvorm van de contactlens. U kunt dus niet uw brilsterkte gebruiken om de sterkte van de lenzen te bepalen. Als u de sterkte van uw lenzen wilt weten, kunt u het beste een afspraak maken voor een aanmeting. Wij adviseren u daarom om altijd een aanmeting te laten doen als u nieuwe lenzen wilt proberen. Bij ons krijgt u advies van een getrainde specialist en kunnen we u inlichten over de gevolgen op korte en lange termijn. Verder kunnen we u ook adviseren over het juiste vloeistofgebruik.

11) Kan ik mijn zachte lenzen zonder vloeistof bewaren?

Als u uw lenzen uitdoet, dienen uw lenzen vochtig bewaard te worden in een passende bewaarvloeistof. Een zachte contactlens bestaat namelijk voor een groot percentage uit vocht. Bewaart u de lens droog, dan zal de contactlens uitdrogen en niet meer geschikt zijn om te dragen. Daarom wordt een herbruikbare zachte lens altijd in een vloeistof bewaard. Een zachte contactlens kan niet bewaard worden in kraanwater. Kraanwater bevat onder andere chloor en mineralen, die niet goed zijn voor uw lenzen. Daarnaast is kraanwater niet steriel en heeft kraanwater geen reinigende werking.

12) Kan ik mijn vormstabiele (harde) lenzen zonder vloeistof bewaren?

Uw vormstabiele (harde) contactlenzen kunt u eventueel zonder vloeistof bewaren. Als u de lenzen langere tijd niet draagt is dat zelfs ons advies, omdat de vloeistof dan niet kan bederven. Op het moment dat u de lenzen weer wilt gaan dragen, is het verstandig om de lenzen goed te reinigen en minimaal 1 nacht in de bewaar- en inzetvloeistof te laten staan. Dan zal de lens veel comfortabeler inzetten.

13) Wat te doen bij acuut zichtverlies?

Als uw zicht van het een op andere moment minder wordt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met een optometrist van Lens, uw huisarts of oogarts. Als u lenzen draagt en u ziet na het inzetten van de lenzen minder, controleer dan of u uw lenzen niet per ongeluk verwisseld heeft. Het is ook mogelijk dat u twee lenzen in één oog heeft gedaan. Dat kan ook een oorzaak zijn van minder zien.

14) Wat te doen als de lens in mijn ooghoek zit?

Als uw lens verschoven is naar de hoek van uw oog, kunt u proberen om met uw vinger de lens weer op zijn plaats te duwen. Gebruik eventueel eerst een druppel vloeistof om de lens te bevochtigen. Doe uw oog dicht en duw vanuit de ooghoek naar het midden. In het geval van vormstabiele (harde) lenzen kunt u een zuigertje gebruiken. Deze zet u recht op de lens en dan haalt u de lens van het oog af. De lens kan ver naar de ooghoek verschuiven, maar kan niet achter uw oog komen.

15) Kan ik makkelijk van vloeistof wisselen?

Als u een goed vloeistofadvies gekregen heeft , past uw vloeistof bij uw type lenzen en de samenstelling van uw traanlaag. Als vloeistof en lenzen optimaal op elkaar zijn afgestemd, heeft u maximaal draagcomfort. Het overstappen op een andere vloeistof zonder goed advies kan tot gevolg hebben dat u klachten ontwikkelt, zoals pijnlijke, branderige of rode ogen. Deze klachten kunnen pas na verloop van tijd ontstaan. Ons advies is om nooit zomaar over te stappen naar een andere vloeistof, maar eerst contact op te nemen met uw lensspecialist.

16) Hoe lang kan ik mijn lenzen per dag dragen?

U kunt uw lenzen in overleg met de contactlensspecialist na gewenning veilig tot zo’n 16 uur per dag dragen. Als u voor de eerste keer start met het dragen van lenzen is het wel verstandig om deze draagtijd rustig op te bouwen. Uw ogen hebben ook rust nodig. Wissel daarom met enige regelmaat de lenzen af met uw bril. Dat kan het comfort van uw lenzen vergroten en de kans op rode en droge ogen verminderen.

17) Kan ik bij zwangerschap mijn lenzen blijven dragen?

Ja. Er verandert wel veel in het lichaam tijdens de zwangerschap. Deze hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op het dragen van de lenzen. Uw ogen kunnen droger worden en dat kan weer leiden tot waziger zicht. Sterkteverschillen kunnen ook voorkomen. Laat uw lenzen wel controleren, zeker bij klachten.

18) Wat te doen bij hoofdpijn?

Als u hoofdpijn heeft, kan dat aan uw ogen liggen. In eerste instantie adviseren wij u om bij hoofdpijn contact op te nemen met uw huisarts, tenzij u zelf al het vermoeden heeft dat het aan uw ogen kan liggen. Als uw huisarts denkt dat het aan uw ogen ligt, zal uw huisarts u adviseren om uw ogen te laten controleren. Als de hoofdpijn in de loop van de dag ontstaat, kan dit erop wijzen dat de ogen te “hard” moeten werken en dus een correctie nodig hebben. Het kan ook zijn dat uw ogen niet goed met elkaar samenwerken. In beide gevallen is het verstandig om bij Lens een afspraak te maken voor een oogmeting.

19) Wat is een keratoconus?

Keratoconus is een afwijking van het hoornvlies, waarbij het hoornvlies gaat veranderen van een ronde vorm naar een kegelvormige uitstulping. Dit ontstaat doordat het hoornvlies gedeeltelijk dunner wordt, meestal iets onder het midden. Door deze vervorming wordt het zicht wazig en kunnen er dubbelbeelden ontstaan met 1 oog. Verder neemt de cilinder flink toe en ook de sterkte wordt anders. Het beeld dat ontstaat is optisch onzuiver, dit laat zich het best vergelijken met het kijken door een oude ruit. Deze geeft ook een flinke vervorming als je hier door naar buiten wilt kijken. Een bril kan een keratoconus afwijking niet voldoende corrigeren. De beste oplossing is een vormstabiele (harde) contactlens. Deze corrigeert de vervorming zoveel mogelijk. Soms is de keratoconus dermate moeilijk te corrigeren dat er een medische lens nodig is.

20) Wat doe ik met mijn gebruikte lenzen?

U kunt uw oude en gebruikte lenzen bij het plastic afval gooien, zodat het verwerkt kan worden tot iets anders. U kunt uw oude lenzen eventueel ook bij het algemene afval gooien. U lenzen kunnen niet bij het groenafval. Spoel uw oude lenzen ook svp niet door via de wasbak of het toilet. Dat is schadelijk voor het milieu