Staar

Staar

Als u minder ziet, kleuren anders waarneemt of meer last van schitteringen heeft, kan het zijn dat u staar heeft. Het is ook mogelijk dat u met 1 oog een schaduwbeeld ziet. Een ander teken kan zijn dat uw bril of lenzen niet goed schoon lijken te worden.

Oogcontrole

Wij kunnen controleren of u staar heeft. Tijdens een oogcontrole bekijkt onze specialist ook uw ooglens met behulp van een smalle lichtbundel. U kunt contact opnemen als u een afspraak wilt maken voor een oogcontrole.

Vertroebeling van de ooglens

Staar of cataract (Latijnse benaming) is het vertroebelen van de ooglens. Uw ooglens zit voor in het oog, achter de pupil. Staar ontstaat doordat de heldere en doorzichtige ooglens minder helder wordt.

Ouderdomsstaar

Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar en is een gevolg van het ouder worden. De eiwitten in de normale lens gaan in de loop der jaren samenklonteren waardoor de lens minder helder wordt. De vorming van staar is meetal een traag proces. Meestal gaat de vertroebeling van de lens heel langzaam en kan het jaren duren voordat u er iets van merkt en/of er iets aangedaan hoeft te worden.

Behandeling

Als het nodig is, verwijzen wij u door naar een oogarts. Staar kan namelijk goed behandeld worden. Tijdens een staaroperatie wordt uw ooglens vervangen door een kunstlens. Deze operatie vindt meestal plaats in een dag, zodat u niet de nacht in het ziekenhuis hoeft door te brengen. Uw zicht verbetert meteen  na de operatie. Het definitieve resultaat wordt gemiddeld na vier weken bereikt.