
Wat betekent Fixatie Disparatie?
Elk oog ontvangt een beeld, deze worden via de oogzenuwen naar de hersenen gestuurd. Daar wordt van die twee beelden één beeld gemaakt. Dit noemen we sensorische fusie (samenwerking tussen de ogen en de hersenen).
Als die twee beelden verschoven zijn ten opzichte van elkaar doordat de ogen niet naar precies hetzelfde punt kijken of de beelden net niet helemaal hetzelfde zijn, corrigeren de hersenen daarvoor: dat heet Fixatie Disparatie.
Fixatie Disparatie op zich is geen afwijking maar een onderdeel van de normale samenwerking tussen de ogen. Fixatie Disparatie zorgt ervoor dat we drie dimensionaal zien (3D of stereozien).
De ogen staan niet stil in de oogkassen, maar bewegen voortdurend. Als je bijvoorbeeld van links naar rechts kijkt schommelen de ogen een beetje. Dat betekent dat ook de beelden bewegen. De hersenen sturen dan de oogspieren zo aan dat de ogen kleine correcties kunnen uitvoeren waardoor de beelden op de juiste plek in beide ogen vallen. Dit noemen we de motorische fusie. (samenwerking tussen de ogen zelf).
Ontwikkeling tot 10e levensjaar
Bij de geboorte, moeten de ogen zich nog ontwikkelen. Een baby kan nog niet goed zien en de ogen van een pasgeborene zijn ook nog niet in staat om met elkaar samen te werken. De ogen en de hersenen moeten dit nog leren. Rond de leeftijd van tien jaar zijn deze ontwikkelingen afgerond.
In deze periode kan het zijn dat de Fixatie Disparatie zich niet goed ontwikkelt, er kan dan een verstoorde Fixatie Disparatie ontstaan. Hier is niets meer aan te veranderen (voor zover nu bekend is). Zo’n verstoring kan vastgesteld worden d.m.v. het maken van een Fixatie Disparatie curve.
Welke klachten kunt u ontwikkelen?
- in de loop van de dag toenemende hoofdpijn
- lichtgevoeligheid
- concentratie problemen (met name bij lezen of tijdens scrollen met de computer)
- moeite om “langdurig” te lezen en/of computeren (of ander werk wat dichtbij plaatsvindt)
- moeite met omschakelen van de verte naar dichtbij of andersom
- vermoeide en branderige ogen
- moeite met zien in de schemering (autorijden op een donkere onbekende weg)
- duizelingen bij hoofdbewegingen
- gevoeligheid voor harde geluiden
- nek- en schouderklachten
- moeite met het schrijven tussen de lijntjes
- vinger gebruiken tijdens het lezen
- slecht begrijpend lezen (hoe langer de zinslengte hoe moeilijker)
- op een blanco vel schrijft men niet horizontaal
- zeer beperkt ruimtelijk inzicht van getekende drie dimensionale beelden op papier
- hoofd niet rechthouden tijdens de studie
- balans en evenwicht is verstoord
- oog-handcoördinatie is verstoord