Staar

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt 'staar' of 'cataract' genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken. Maar niet iedereen heeft er echt last van. Er zijn verschillende vormen van staar:

  • Aangeboren staar.
  • Staar ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog.
  • Ouderdomsstaar (of 'seniel cataract').


Oogcontrole

Wij kunnen controleren of u staar heeft. Tijdens een oogcontrole bekijkt onze specialist ook uw ooglens met behulp van een smalle lichtbundel. U kunt contact opnemen als u een afspraak wilt maken voor een oogcontrole.

Vertroebeling van de ooglens

Staar of cataract (Latijnse benaming) is het vertroebelen van de ooglens. Uw ooglens zit voor in het oog, achter de pupil. Staar ontstaat doordat de heldere en doorzichtige ooglens minder helder wordt.

Ouderdomsstaar

Ouderdomsstaar is een 'normaal' verouderingsproces, net als het krijgen van rimpels. Sommige mensen merken al rond hun veertigste dat hun ooglens troebel wordt. Meestal doen de eerste verschijnselen van ouderdomsstaar zich echter pas later voor. Of je het merkt, hangt ervan af op welke plek in de ooglens de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot die troebeling is. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijg je al snel klachten. Je gaat bijvoorbeeld wazig zien, dubbelzien, je ziet kleuren doffer of je krijgt last van licht of schitteringen. Als je binnen korte tijd opeens veel sterkere brillenglazen nodig heeft, kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar. Sterkere brillenglazen kunnen het zicht op den duur niet meer verbeteren. Doorgaans neemt de staar in de loop van de tijd toe. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter.

Behandeling

Als het nodig is, verwijzen wij u door naar een oogarts. Staar kan namelijk goed behandeld worden. Tijdens een staaroperatie wordt uw ooglens vervangen door een kunstlens. Deze operatie vindt meestal plaats in een dag, zodat u niet de nacht in het ziekenhuis hoeft door te brengen. Uw zicht verbetert meteen na de operatie. Het definitieve resultaat wordt gemiddeld na vier weken bereikt.