Macula degeneratie

Als u macula degeneratie heeft, verandert u gezichtsvermogen. Voorwerpen die direct voor u staan, lijken te veranderen van vorm, afmeting en kleur. Het beeld kan onscherp worden en vertekenen. U kunt ook donkere vlekken waarnemen. Macula degeneratie begint meestal rond het zestigste jaar. Het is echter buitengewoon zinvol om eerder uw ogen te laten controleren en zo nodig preventieve maatregelen te nemen.

Degeneratie

Degeneratie is een langzaam voortschrijdende, pijnloze en leeftijdsgebonden aandoening waarbij de cellen in de macula (het scherpst ziende deel van het netvlies) worden afgebroken. Hierdoor zal het centrale zicht verminderen en het beeld kunnen vervormen.

Test

U kunt via de Amsler test controleren of u problemen heeft met uw gezichtsveld. Natuurlijk is deze test niet dekkend en kunt u het beste een afspraak maken voor een oogcontrole.

Risicofactoren

Macula degeneratie is geen erfelijke aandoening. Er zijn verschillende factoren die het risico op het krijgen van Macula degeneratie vergroten:

  • Leeftijd 
  • Ongezonde voeding ( veel verzadigde vetten, weinig anti-oxidanten) 
  • Overmatig alcoholgebruik 
  • Roken 
  • Zonlicht 
  • Hart en vaatziekten 

Preventie

U kunt het risico op Macula Degeneratie verkleinen door uw ogen tegen zonlicht (UV-straling) te beschermen. Maak gebruik van een goede zonnebril.   U kunt ook uw voedingspatroon aanpassen, met name door meer groente en fruit te eten en voeding met veel verzadigde vetten vermijden. Daarnaast kunt u via onze webwinkel voedingssupplementen met anti-oxidanten aanschaffen. Het is ook verstandig te stoppen met roken en alcoholgebruik te beperken.

Twee vormen

Er zijn twee vormen van Macula Degeneratie:

  1. Droge Macula Degeneratie (deze vorm komt het meest voor): 90% van de gevallen is deze droge vorm. Er ontstaan kleine gelige afzettingen (drusen) in het macula gebied die het gezichtsvermogen langzaam verminderen. De droge vorm kan zich wel ontwikkelen tot de veel ernstigere “Natte”vorm.
  2. Natte Macula Degeneratie: de overige 10% van de gevallen. Er ontstaan miniscuul kleine abnormale bloedvaatjes in het macula gebied die bloed en vocht gaan lekken. Dit geeft een snelle en ernstige vorm van achteruitgang van het centrale zicht en kan tot blindheid leiden.