Lens Research Group

Wij willen de beste brillen, lenzen en oogzorg bieden aan onze klanten. Dat kan alleen als wij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied. Maar wij willen meer: met onderzoek en tests willen wij een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van ons vakgebied.

Daarom zijn wij in 2015 de Lens Research Group gestart. De Lens Research Group bestaat uit een groep specialisten intern en extern van Lens die (wetenschappelijk) onderzoek doen op uiteenlopende gebieden. Momenteel wordt onder meer onderzoek gedaan naar:

  • de effecten van het dragen van lenzen op ogen;
  • het verminderen van myopie (min-sterkte) met zachte lenzen bij kinderen;
  • het gebruik van gekleurde brilglazen als hulpmiddel bij dyslexie/leesproblemen.

Daarnaast test de Lens Research Group nieuwe producten die op de markt komen. Dit wordt vaak gedaan in samenwerking met leveranciers. Denk bijvoorbeeld aan het testen van nieuwe lenzen en nieuwe vloeistoffen, maar ook aan het testen van nieuwe apparatuur voor betere oogzorg.

De onderzoeksresultaten van de Lens Research Group en de testuitslagen worden gepubliceerd in vaktijdschriften en gepresenteerd op congressen. Zijn er nieuwe, beproefde ontwikkelingen waarvan wij denken dat u daarmee uw voordeel kunt doen? Dan vindt u deze uiteraard terug als producten of diensten in onze winkel.

Verminderen myopie met zachte lenzen bij kinderen

Er bestaat een verband tussen hoge minsterkten en fysiologische problemen in het oog. Deze problemen komen vooral voor op latere leeftijd. Eenvoudige geformuleerd: hoe hoger de sterkte aan uw oog is, hoe groter de kans is dat u op latere leeftijd serieuze klachten krijgt. Het is van groot belang om te zorgen dat de minsterkte zo laag mogelijk blijft.

De ogen gaan vooral tijdens de groeiperiode van een kind achteruit. In de groei moet ingegrepen worden. Dat met nachtlenzen de achteruitgang van de sterkte kan worden geremd is al wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Helaas is deze oplossing niet voor iedereen geschikt. Niet alle ogen zijn geschikt voor nachtlenzen.

Theoretisch is het ook mogelijk om de achteruitgang te remmen met behulp van zachte lenzen. Deze lenzen worden in tegenstelling tot nachtlenzen niet in de nacht gedragen, maar gewoon overdag. Een correctie is in de lens geslpen die geen effect heeft op het hoornvlies zoals bij een nachtlens. Deze zachte lens beïnvloed wel net als de nachtlens de beelden die op het netvlies vallen. De aanname dat deze lenzen ook een remmende werking hebben op de achteruitgang van de sterkte is zeer sterk. Maar dit is nog niet bewezen. Daarom is de LRG group gestart met het testen van de werking van deze lenzen.

Deze zachte lenzen zijn dus te vergelijken met normale zachte lenzen. Iedere drie maanden dienen de lenzen te vervangen worden. Eénmaal per jaar dient de aslengte van het oog gemeten te worden. Dit kan zowel in Lens Utrecht en in de oogpoli's van de ziekenhuizen waar Lens u ook kan ontvangen. U kunt uiteraard er ook voor kiezen om uw kind niet deel te laten nemen aan de test en gewoon de lenzen te proberen.