Glaucoom


Glaucoom is een chronische oogaandoening. Vroege opsporing van glaucoom is belangrijk; met een tijdige behandeling in een vroeg stadium kan de schade aan het gezichtsveld worden beperkt of de progressie ervan worden vertraagd. Onbehandeld glaucoom kan tot blindheid leiden. Wij meten regelmatig uw oogdruk en onze optometristen controleren tijdens de oogcontrole de gezondheid van uw ogen.


Ontstaan

Hoe glaucoom precies ontstaat is nog onbekend. Bij de meest voorkomende typen glaucoom speelt een verstoring van de afvoer van het kamerwater in het oog een rol. De verhoogde oogdruk die daardoor ontstaat, beschadigt de oogzenuw. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af waardoor delen van het perifere gezichtsveld verdwijnen. Glaucoom kan echter ook ontstaan bij een normale oogdruk. Dus het meten van de oogdruk is een indicatie van glaucoom, maar niet de enige indicatie.

Glaucoomcontrole

Als u behoefte heeft aan meer zekerheid, kunnen wij een glaucoomcontrole plannen. Tijdens een glaucoomcontrole doen wij naast de normale handelingen die wij doen bij een oogcontrole ook een gezichtsveldmeting.

Doorverwijzen

De gezichtsveldmeting, netvliesfoto, oogdruk en een aantal aanvullende onderzoeken stellen ons in staat om u aan te kunnen geven of het nodig is om naar een oogarts te gaan. De glaucoomcontrole duurt ongeveer drie kwartier en u krijgt naderhand een rapportage thuisgestuurd.

.