Fixatie disparatie
Wat betekent fixatie disparatie?
Welke klachten kunt u ontwikkelen?
- in de loop van de dag toenemende hoofdpijn
- lichtgevoeligheid
- concentratie problemen (met name bij lezen of tijdens scrollen met de computer)
- moeite om “langdurig” te lezen en/of computeren (of ander werk wat dichtbij plaatsvindt)
- moeite met omschakelen van de verte naar dichtbij of andersom
- vermoeide en branderige ogen
- moeite met zien in de schemering (autorijden op een donkere onbekende weg)
- duizelingen bij hoofdbewegingen
- gevoeligheid voor harde geluiden
- nek- en schouderklachten
- moeite met het schrijven tussen de lijntjes
- vinger gebruiken tijdens het lezen
- slecht begrijpend lezen (hoe langer de zinslengte hoe moeilijker)
- op een blanco vel schrijft men niet horizontaal
- zeer beperkt ruimtelijk inzicht van getekende drie dimensionale beelden op papier
- hoofd niet rechthouden tijdens de studie
- balans en evenwicht is verstoord
- oog-handcoördinatie is verstoord
Keratoconus
Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies (cornea) langzaam dunner en steiler wordt. Het hoornvlies verandert van een bolle vorm in een spitse (kegel) vorm. Het woord ‘keratoconus’ is afgeleid van het Griekse woord ‘keratos’ (=hoorn) en het Latijn ‘conus’ (=kegel).
Oorzaak
Gevolg
Behandeling
Vergoed door zorgverzekeraar
Glaucoom
Glaucoom is een chronische oogaandoening. Vroege opsporing van glaucoom is belangrijk; met een tijdige behandeling in een vroeg stadium kan de schade aan het gezichtsveld worden beperkt of de progressie ervan worden vertraagd. Onbehandeld glaucoom kan tot blindheid leiden. Wij meten regelmatig uw oogdruk en onze optometristen controleren tijdens de oogcontrole de gezondheid van uw ogen.
Ontstaan
Glaucoomcontrole
Doorverwijzen
Staar
Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt 'staar' of 'cataract' genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken. Maar niet iedereen heeft er echt last van. Er zijn verschillende vormen van staar:
- Aangeboren staar.
- Staar ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog.
- Ouderdomsstaar (of 'seniel cataract').
Oogcontrole
Vertroebeling van de ooglens
Ouderdomsstaar
Behandeling
Suikerziekte/diabetes
Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Als u suikerziekte heeft, bent u vaak moe, heeft u veel dorst en moet u ook vaak plassen.
Minder goed zien
Als u diabetes heeft, ontwikkelt u ook klachten op het gebied van uw zicht. Een wisselende bloedsuikerspiegel geeft in de meeste gevallen wisselend zicht. U kunt ook last krijgen van droge ogen. Op termijn kunt u zelfs problemen ontwikkelen met uw netvlies. Daarom dient u jaarlijks uw netvlies te laten controleren. Dat kan bij uw oogarts, maar ook door een optometrist van Lens.
Oogcontrole
Tijdens een oogcontrole screenen onze optometristen natuurlijk ook op diabetes. Wij kunnen het vroegtijdig signaleren en uw doorverwijzen naar een oogarts als dat nodig is. U kunt hier contact opnemen voor het maken van een afspraak.
Macula degeneratie
Als u macula degeneratie heeft, verandert u gezichtsvermogen. Voorwerpen die direct voor u staan, lijken te veranderen van vorm, afmeting en kleur. Het beeld kan onscherp worden en vertekenen. U kunt ook donkere vlekken waarnemen. Macula degeneratie begint meestal rond het zestigste jaar. Het is echter buitengewoon zinvol om eerder uw ogen te laten controleren en zo nodig preventieve maatregelen te nemen.
Degeneratie
Degeneratie is een langzaam voortschrijdende, pijnloze en leeftijdsgebonden aandoening waarbij de cellen in de macula (het scherpst ziende deel van het netvlies) worden afgebroken. Hierdoor zal het centrale zicht verminderen en het beeld kunnen vervormen.
Test
U kunt via de Amsler test controleren of u problemen heeft met uw gezichtsveld. Natuurlijk is deze test niet dekkend en kunt u het beste een afspraak maken voor een oogcontrole.
Risicofactoren
Macula degeneratie is geen erfelijke aandoening. Er zijn verschillende factoren die het risico op het krijgen van Macula degeneratie vergroten:
- Leeftijd
- Ongezonde voeding ( veel verzadigde vetten, weinig anti-oxidanten)
- Overmatig alcoholgebruik
- Roken
- Zonlicht
- Hart en vaatziekten
Preventie
U kunt het risico op Macula Degeneratie verkleinen door uw ogen tegen zonlicht (UV-straling) te beschermen. Maak gebruik van een goede zonnebril. U kunt ook uw voedingspatroon aanpassen, met name door meer groente en fruit te eten en voeding met veel verzadigde vetten vermijden. Daarnaast kunt u via onze webwinkel voedingssupplementen met anti-oxidanten aanschaffen. Het is ook verstandig te stoppen met roken en alcoholgebruik te beperken.
Twee vormen
Er zijn twee vormen van Macula Degeneratie:
- Droge Macula Degeneratie (deze vorm komt het meest voor): 90% van de gevallen is deze droge vorm. Er ontstaan kleine gelige afzettingen (drusen) in het macula gebied die het gezichtsvermogen langzaam verminderen. De droge vorm kan zich wel ontwikkelen tot de veel ernstigere “Natte”vorm.
- Natte Macula Degeneratie: de overige 10% van de gevallen. Er ontstaan miniscuul kleine abnormale bloedvaatjes in het macula gebied die bloed en vocht gaan lekken. Dit geeft een snelle en ernstige vorm van achteruitgang van het centrale zicht en kan tot blindheid leiden.