Nachtlenzen

Wat zijn nachtlenzen?

Nachtlenzen zijn lenzen die u tijdens uw slaap draagt, zodat u overdag zonder lenzen of bril scherp kunt zien. Vooral voor kinderen in de groei is de nachtlens uitstekend geschikt. Nieuw onderzoek wijst uit dat nachtlenzen bij jonge kinderen een remmende werking van 30-50% hebben op de toename van de sterkte. In de video onderaan deze pagina kunt u zien hoe de nachtlens (bij jonge kinderen) werkt.


Hoeveel soorten zijn er?

Er zijn twee soorten nachtlenzen: de ‘gewone’ nachtlens en de multifocale nachtlens. De gewone nachtlens zorgt voor een vertecorrectie. De multifocale nachtlens zorgt naast een vertecorrectie ook voor een ondersteuning voor het lezen. Ideaal voor lensdragers die niet alleen in de verte scherp willen zien, maar ook zonder bril willen lezen.


Wie kunnen er nachtlenzen dragen?

Nachtlenzen zijn er alleen voor mensen die ‘bijziend’ zijn (dat wil zeggen: ‘min’-ogen hebben) en een sterkte hebben tot -4.00. Dat is een grote groep mensen. Denk bijvoorbeeld aan lensdragers van middelbare leeftijd die bijziend zijn en de leesbril nog even willen uitstellen. Nachtlenzen zijn ook uitstekend geschikt voor mensen met droge ogen en hooikoortsklachten. Zoals eerder gezegd zijn kinderen in de groei ook een heel belangrijke doelgroep.


Geen bril, geen lenzen en toch alles zien en kunnen lezen?

Mogelijk klinkt het voor u als een sprookje, maar dat is het echt niet. Als u nu lenzen draagt voor in de verte (niet hoger dan -4.00) en een leesbril nodig heeft voor de kleine letters, is het daadwerkelijk mogelijk om dit met nachtlenzen op te lossen. U draagt in de nacht uw lenzen en overdag kunt u zowel in de verte als dichtbij scherp zien.


Hoe werken nachtlenzen?

In grote lijnen hebben de gewone nachtlens en de multifocale nachtlens dezelfde werking. De nachtlens is een vormstabiele lens (‘harde lens’) die voor het slapen wordt ingezet. De lens voelt tijdens het dragen hetzelfde als een gewone vormstabiele lens. ’s Nachts masseert de lens het hoornvlies waardoor de vorm van het oog iets platter wordt en de sterkte daardoor afneemt.
Als de lenzen de volgende ochtend worden uitgedaan, heeft het hoornvlies de gewenste vorm en is de min-sterkte gecorrigeerd. U kunt scherp zien zonder lenzen of bril! Het oog behoudt 10 tot 12 uur deze vorm. Daarna gaat de sterke van het oog langzaam weer terug naar de oorspronkelijke waarde.


Controles en juist gebruik

De nachtlens is een prachtig en veilig product, mits deze correct wordt gebruikt. Uiteraard bekijken wij eerst of uw oog geschikt is voor nachtlenzen. Als uw oog daarvoor geschikt is en u kiest voor nachtlenzen, dan leggen wij zorgvuldig uit hoe u met de lenzen dient om te gaan. Schoonhouden van de lenzen is heel belangrijk! Was altijd uw handen en gebruik de vloeistoffen die wij u daarvoor adviseren. Na de instructie kijken we hoe de lenzen op het oog zitten en kunt u beginnen. De eerste week bouwt u het gebruik eerst overdags langzaam op tot maximaal 8-9 uur draagtijd overdag. Als na controle blijkt dat dit goed gaat, dan kunt u de lenzen ’s nachts gaan dragen – en kunt u overdag zonder lenzen of bril scherp zien.


Prijs

Wij leveren nachtlenzen alleen via ons Lensconcept vanaf 34 euro per maand. Lensconcept zorgt ervoor dat u met een juiste vervangfrequentie, regelmatige controles en goede lensvloeistof zo veel mogelijk comfort en plezier zult beleven van uw nachtlenzen.